EFS ( Encrypted File System ) Kullanımı



Arkadaşlar merhaba,

Bugün sizlere efs şifreleme yöntemi hakkında bilgi vereceğim.efs güvenliği windows işletim sistemlerinin kendine özgü bir algoritmayla şifrelenmesi mantığını içerir.
Buradaki amaç bilgisayarınızda bulunan bir şifreli klasörün usb ya da farklı şekilde çalınmasına karşılık sadece o bilgisayarda çalışması mantığına dayalı güvenlik sistemidir.
Şöyle bir handikapı bulunmaktadır.Diyelim ki bilgisayarınızda bazı klasörleri şifrelediniz ve sertifikaların da yedeğini almadınız.Böyle bir durumda format attıktan sonra bu dosyalara ulaşmanız mümkün olmamaktadır.
Bu şekilde şifrelenen klasörlerin rengi yeşil yazı sitilindedir.
Bir klasörü şifrelemek çok basittir.Bunun için ilgili klasöre sağ tıklayıp özellikler.


ve daha sonra gelişmişi seçiyoruz.

Daha sonra gelen ekranda veriyi korumak için içeriği şifrele kısmına tick koyup tamam ve sonrasında uygula ve tekrar tamam diyerek işlemi bitirmiş oluyoruz.


Görüldüğü gibi şifrelemiş olduğumuz klasörün yazı rengi yeşile döndü.Bu bize bu klasörün efs sistemi ile şifrelendiğini gösterir.


Buraya kadar her şey çok güzel.Peki bu sertifikalı şifreleme yönteminde sertifika yedeğinin nasıl alınacağına.Bunun için Başlat-Çalıştır ekranına mmc yazarak entere basıyoruz ve mmc konsolunu açıyoruz.


Açılan mmc konsolunda Dosya-Ek Bileşen Ekle / Kaldır seçiyoruz.


Gelen ekranda sertifikaları seçip ekle butonuna basıyoruz.


Buradan kullanıcı hesabımı işaretleyip son diyoruz.


Burada ise Sertifikalardan Kişisel-Sertifikalar dediğimiz zaman sağ tarafta bu kullanıcıya ait sertifika adı bulunur.Buraya sağ tıklayıp tüm görevler oradan da ver seçeneğini seçiyoruz.


Yukarıdaki işlem ile birlikte karşımıza sertifika verme sihirbazı gelmektedir.İleri diyerek devam ediyoruz.


Gelen ekranda evet,özel anahtarı ver diyerek ileri diyoruz.


Burada ise değişiklik yapmadan ileri diyerek devam ediyoruz.


Karşımıza geri yükleme esnasında sorulacak olan parola belirleme ekranı geliyor.Buraya zorunlu bir parola girerek ileri diyoruz.


Gelen ekran da ise bu sertifika yedeğini seçeceğimiz ve ismini gireceğimiz alanı belirlemek için Gözat diyerek ilgili işlemleri yapıp ileri diyoruz.


Bu işlemle birlikte son diyerek sertifika dosyasının yedeğini almış bulunmaktayız.


Gelen mesajla birlikte yedekleme yaptığımız yere giderek bu dosyayı görebiliriz.


Evet gördüğünüz gibi yedekleme sertifika dosyası ilgili yere oluşturulmuş oldu.



Sertifikayı geri yüklemek için ise sağ tuş, PFX Yükle diyoruz.Burada bize şifre sorarsa yedek aldığımızda oluşturmuş olduğumuz şifreyi giriyoruz.




Yorumlar

  1. MMC Ek Bileşeni Oluşturamadı Hatası
    Hiç şüphesiz her ne kadar komplike ve büyük ölçüde çalışan bir işletim sistemi olsa da Windows’da bazı zamanlar farklı hatalar alabiliyoruz. Bu yazımızda da bizlere sıkıntı doğuran hatalardan bir tanesini ele alacağız.
    http://www.windowshatalari.com/mmc-ek-bileseni-olusturamadi-hatasi/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ROBOCOPY KOMUTLARİ VE BİR KAC ORNEK

Bat Dosyası ile dosya silme

Dell iDRAC 6 Configuration.